środa, 30 maja 2012

Zupa krewetkowa

Składniki

opakowanie makaronu ryżowego 250 gr
8 krewetek tygrysich
1 sztuka trawy cytrynowej
1 limonka
1 pomidor lub 5 koktajlowych
3 łyżki sosu sojowego jasnego
łyżeczka sosu rybnego
papryczka chili czerwona świeża 
dymka
150 ml mleka kokosowego 
3 pieczarki

Przygotowanie



Zupa krewetkowa
  1. Do naczynia na zupę wlej 3 szklanki wody. Rozgnieć trawę cytrynowa dodaj do garnka, wlej sos sojowy i rybny oraz pół papryczki chili. Całość zagotuj aby trawa uwolniła swój aromat (ok 5-10 minut)
  2. Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min w zależności czy krewetki są świeże czy mrożone
  3. Teraz pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki lub pomidora w kostkę oraz pieczarki . Dodaj do garnka. Gotuj 3 min
  4. Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy pomału, aby zupa nie była zbyt kwaśna.
  5. Na koniec podaj mleczko kokosowe i zagotuj
  6. Całość podawaj z makaronem ryżowym lub sojowym a także z ryżem. Posyp reszta papryczki chili i dymką.

Zupę robi się bardzo szybko.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz