środa, 30 maja 2012

Zupa krewetkowa

Zupa krewetkowy smakuje o każdej porze roku. Polecam ją, bo robi się ją bardzo szybko.


SKŁADNIKI:

opakowanie makaronu ryżowego np. z brązowawego ryżu  250 g

marchewka

imbir świeży (2 -3 cm)

woda około 1 litra

 1 łyżka oleju

2 ząbki czosnku

łyżka pasty curry Cosmoveda

8 krewetek tygrysich (surowych)

 opakowanie tofu naturalnego lub czosnkowego

1 sztuka trawy cytrynowej

1 limonka

kilka pomidorków koktajlowych

3 łyżki sosu sojowego jasnego

łyżeczka sosu rybnego

papryczka chili czerwona świeża

dymka

150 ml mleka kokosowego

3 pieczarki

 1/2 łyżeczki kurkumy


PRZYGOTOWANIE:
  1. Do naczynia na zupę włóż pokrojoną w talarki marchewkę, czosnek  drobno pokrojony i starty świeży imbir, dodaj łyżkę pasty curry i rozgniecioną trawę cytrynową ( jeśli nie masz, nie ma problemu zupa i tak będzie pyszna) oraz kurkumę. Lekko podsmaż składniki na niewielkiej ilości oleju. Wlej sos sojowy i uzupełnij wodą. Gotuj około -10 minut.
  2. Następnie dodaj krewetki tygrysie i gotuj jeszcze 7-10 min. 
  3. Na patelni usmaż tofu pokrojone w grubą kostkę, Pod koniec podaj pocięte pieczarki. 
  4. Pokrój pomidorki koktajlowe na cząstki. Dodaj do garnka. Chwilę pogotuj. 
  5. Dodaj zarumienione tofu z pieczarkami.
  6. Na koniec wlej mleczko kokosowe i zagotuj.
  7. Wyciśnij sok z limonki i dodawaj do zupy stopniowo, aby zupa nie była zbyt kwaśna. Spróbuj czy według ciebie jest dobra. Lub przetnij limonkę na 4 cząstki i ułóż obok talerzy.
Podałam z makaronem z brązowego ryżu. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz