sobota, 23 czerwca 2012

Ciasto pełne jagód na kruchym cieście

Składniki:

 2 blaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu)
1/2 kilograma jagód
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki
 białko z jajka
Ciasto pełne jagód na kruchym cieście

Przygotowanie:

1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj.

2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski.

3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi.

4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
5.  Piec w temp 180 przez ok. 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz