sobota, 23 czerwca 2012

Czarny makaron z małżami

Składniki:

na 4 osoby 

500 gr  czarnego makaronu
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła czosnkowego Lurpak
pół szklanki białego wina
pół cytryny
słoiczek małży lub świeżych
sól pieprz


Czarny makaron z małżami

Przygotowanie:


Akcja rozgrywa się w garnku i na patelni ala rondel. W połowie czasu gotowania makaronu zacznij działać na patelni.

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wyciśnięty czosnek oraz wino.Mieszaj. Poczekaj aż alkohol odparuje. Dodaj małże. i chwilę duś mieszając.
3. Teraz dodaj makaron na patelnię i wymieszaj z pocięta natką pietruszki, skrop sokiem z cytryny i serwuj!

Oczywiście najlepsze są świeże małże. Można je dostać w sklepach.

1 komentarz:

  1. Kupilam na Sycyli barwnik czarny do makaronu ale nie wiwm czy mam go użyć do zrobieniasamego makaronu czy ugotować biały w wodzie z barwnikiem

    OdpowiedzUsuń