niedziela, 24 czerwca 2012

Czarny ryż z grzybami

Składniki:

300 gr czarnego ryżu
1 cebula
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
8 pieczarek (latem 30 dkg kurek)
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek




Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut.

2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki.

3. Rozgrzej olej dodaj cebulę i posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut.

4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje.

5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj.

Czarny ryz z grzybami

Podawaj z gotowaną rybą, pieczoną cukinią lub krewetkami. Latem z kurkami.Kreuj podawanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz