czwartek, 28 czerwca 2012

Japońska zupa z gryczanym makaronem i glonami wakame

Składniki:

2 osoby

1 i 1/2 wiązki makaronu gryczanego japońskiego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
kilka kropel sosu rybnego
kilka kropel oleju sezamowego
1 cm świeżego imbiru
sezam do posypania
glony wakame
dymka, pieprz

Lekka japońska zupa

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron. Zahartuj. Odcedź.

2. W garnku na zupę odmierz 2 szklanki wody. Zagotuj. Dadaj sos sojowy, sos rybny i sok ze startego imbiru. Zagotuj chwile. Dodaj olej sezamowy.

3. Namocz ok 1 łyżeczki glonów wakame.

4. Wyłóż makaron, zalej zupą. Dodaj glony, posyp sezamem i dymką.


Zupa smakuje wyśmienicie, ma jednak morski zapach, kto lubi zakocha się w tej zupie.

3 komentarze:

  1. uwielbiam makaron soba pod każdą postacią :D

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki za inspirację! zrobię sobie taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki za inspirację! zrobię sobie taką zupkę :)

    OdpowiedzUsuń