środa, 27 czerwca 2012

Mini calzone z soczewicą i czarnuszką


Pieczone mini calzone z soczewicą
Składniki:

Ciasto:

1 i  1/2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej (jeżeli nie masz to dodaj otrąb)
pół szklanki letniej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/2 opakowani drożdży suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek 

Farsz:

1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy
1 marchew
pół selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól
świeże listki tymianku lub suszonych ziół
2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw na pół godziny niech urośnie.

2. Ugotuj soczewicę do miękkości. Odcedź i wystudź.

3. Marchew seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę.

4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut.

5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (przecisnięty przez praskę) i świeże listki tymianku.

6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok. 3-4 min. wytnij kółka i nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi.

7. Wierzch posmaruj białkiem i posyp czarnuszką.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C i piec ok. 20 minut.







2 komentarze: