środa, 20 czerwca 2012

Pieczona dorada w folii z roszponką

Składniki:

2 dorady
opakowanie roszponki
ryż jaśminowy
2 plasterki cytryny
koperek świeży
sól i pieprz
folia aluminiowa
sos winegret


Pieczona dorada w folii z roszponką


Przygotowanie:


Ugotuj ryż jaśminowy. Ponieważ ryż gotuje się ok 20 minut a ryba piecze 10. zacznij od wstawienia ryżu. 


1. Doradę opłucz , ponacinaj wzdłuż rybę. Posól i posyp grubo mielonym pieprzem. Do środka ryby włóż posiekany drobno koperek z solą i plaster cytryny.


2. Folię posmaruj olejem i zawiń rybę tak, aby nie wydostawało się powietrze z wewnątrz.
Piecz kilka minut.

3.  W tym czasie przygotuj sos winegret: 3 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos.

4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu.

Ja ugotowałam ryż cytrynowy! Fajnie smakuje






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz