środa, 20 czerwca 2012

Ryż cytrynowy

P
yszny ryż cytrynowy, świetnie pasuje do ryb i owoców morza a także kurczaka a także sałatek na bazie ryżu..

Składniki:

250 g ryżu na risotto lub inny
1 łyżka oleju 
1 łyżeczka kurkumy lub szafran 
1 cytryna bio
½ l bulionu ( może być z kostki dobrej jakości)

Przygotowanie:

1. Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

2. W rondlu rozgrzej olej i dodaj ryż, łyżeczkę kurkumy, wymieszaj (zamiast kurkumy można dodać nitki szafranu).

3. Dodaj sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj.

4. Wolno gotuj mieszając od czasu do czasu. Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij wrzącą wodą z czajnika. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. 

Wyłóż na miseczkę i udekoruj skórką z cytryny i dostępnymi ziołami. Ja uwielbiam kolendrę. 

2 komentarze: