piątek, 1 czerwca 2012

Zupa krem ze słodkich batatów z soczewicą na obiad

Składniki:

1,5 litra wody
2 łyżki oleju
2 słodkie bataty
1 cebula
3/4 szklanki soczewicy żółtej lub czerwonej
łyżka kminu rzymskiego
różowy pieprz
papryczka chili w płatkach 
łyżeczka soli liście świeżej kolendry 

Przygotowanie:

  1. Cebulę zeszklij na oleju dodaj łyżeczkę kminu rzymskiego
  2. Pokrój bataty w dość dużą kostkę i dodaj do cebuli. Razem podsmaż kilka minut
  3. Zalej całość wrząca wodą i dodaj wypłukaną soczewicę oraz sól. Całość gotuj ok 30 min
  4. Po tym czasie kiedy składniki będą miękkie dodaj płatki chili według uznania i różowy pieprz
  5. Teraz całość zblenduj
  6. Wyłóż na talerz i posyp różowym pieprzem i listkami kolendry
Zupa jest smaczna i pożywna. Można jeść ją z macą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz