wtorek, 31 lipca 2012

Carpaccio z awokado i anchois



Przemiłe uczucie wytrawności. Balans smaków: słodyczy z miodu, pikanterii z  papryczki chilli, słonego z anchois.


Składniki:

dojrzałe awokado

Sos:

2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z pierwszego tłoczenia
łyżeczka kaparów w zalewie
łyżeczka zielonego pieprzu w zalewie
1 malutka papryczka chilli
pół szalotki
łyżeczka soku z cytryny
sól
1 filecik anchois
1 łyżeczka miodu ( ja dodałam kasztanowy, ale nie wiem czy ma wpływ na smak)




Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania sosu:


1. Posiekaj w kosteczkę cebulę, anchois niemal na papkę oraz papryczkę na maleńkie kawałeczki.  Włóż składniki do miski i wymieszaj z olejem, białym octem winnym, sokiem z cytryny, miodem, kaparami i zielonym pieprzem, dopraw solą.

2. Awokado pokrój na cieniutkie fileciki.

3. Ułóż na talerzu polej sosem.

Dla nielubiących anchois sos przygotować bez tego dodatku. Równie pyszne.



2 komentarze:

  1. ten sos musi być pyszny :) a jeśli chodzi o wybór oleju to ja zawsze polecać będę rzepakowy - jest bogatszy w omega-3 i ma najlepszy skład tłuszczowy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, muszę sobie kupić olej rzepakowy. Wczoraj 2 mądre głowy w bardzo przekonywujący sposób opowiadały o jego właściwościach:)

      Usuń