czwartek, 5 lipca 2012

Ciasto bananowo migdałowe bez mąki

Ciasto bananowo migdałowe z lodami z banana

Składniki:


4 banany
200 g mielonych migdałów 
3 jajka
3/4 szklanki cukru lub 1/2 szklanki miodu 
pół łyżeczki proszku do pieczenia
30 ml solu z cytryny
100 ml mleka migdałowego


Przygotowanie:

1. Pokrój jednego banana w 3 cm kawałki i schowaj do zamrażarki przynajmniej na godzinę. Z nego zrobisz lody.

Nastaw piekarnik na 160 stopni C.

2. Jajka wbij do misy i ubij z cukrem lub miodem na puch, dodaj zmielone migdały i proszek do pieczenia. Wymieszaj tylko do połączenia się składników.

3. W międzyczasie blenderem zmiksuj 3 pozostałe banany z  sokiem z cytryny.

4. Wlej natychmiast do masy jajeczno- migdałowej i wymieszaj.

5. Całość przelej do tortownicy.

6. Piecz około 60 minut.

7. Przygotuj lody: 
zamrożonego banana  wraz ze 100 ml mleka migdałowego zmiksuj, aż powstanie gładka lodowa masa. Lody zrób przed podaniem ciasta. 

2 komentarze:

  1. Chętnie wypróbuję Twój patent na lody z zamrożonego banana. Mam jeszcze sojowe mleko w szafce, będzie w sam raz

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń