wtorek, 31 lipca 2012

Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami w sosie pomidorowo -bazyliowym



Składniki:

liście kapusty
filiżanka kaszy gryczanej niepalonej
250 gram kurek
cebula, jajko
sól pieprz
pulpa pomidorowa
bulion 1 szklanka
świeże listki bazylii
kilka ziarenek ziela angielskiego



Przygotowanie:

1. Z kapusty wykrój głąb, zagotuj wodę z solą, zacznij gotować kapustę

2. W garnku z osoloną wodą ugotuj kaszę gryczaną na sypko

3. Obierz i oczyść kurki, cebulę pokrój w kostkę i uduś na patelni.

4. Ostudzoną kaszę przełóż do miski, dodaj jajko, sól, pieprz i kurki z patelni. Wymieszaj farsz.

5. Faszeruj farszem liście kapusty.

6. Układaj  gołąbki w rondlu, zalej szklanka bulionu, gotuj ok 30- 40  minut. Dodaj pomidorową pulpę, popieprz, posól, posyp majerankiem lub bazylią. Gotuj kolejne 15 minut.

Ja zagęszczam sos zasmażką, ale jeśli ma być dietetycznie to nie trzeba.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz