wtorek, 17 lipca 2012

Pszenno- żytni naleśnik szpinakowy z pieczarkami i z sosem pomidorowym

Pszenno-żytni naleśnik szpinakowy z sosem pomidorowym

Składniki:

Na cisto naleśnikowe:

szklanka mąki pszennej
pół szklanki otrąb żytnich
jajko
szklanka wody
sól
2 lub 3 kulki mrożonego szpinaku
 (W razie potrzeby dodaj więcej mąki gdyby ciasto wyszło za rzadkie)

Sos pomidorowy:

koncentrat pomidorowy
pół szklanki wody
szczypta cynamonu
roztarty goździk
sól
pieprz
szczypta cukru
łyżeczka octy czerwonego z czerwonego wina


Farsz:

pieczarki
ząbek czosnku
natka pietruszki
cebula
sól  i ziołowy pieprz


Przygotowanie:


  1. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki, cebulę w kostkę.
  2. Uduś pieczarki z cebulą i czosnkiem na łyżce oleju. Dodaj roztarty czosnek i dopraw solą. Pod koniec dodaj pieprz ziołowy lub biały oraz natkę z pietruszki.
  3. W wysokim naczyniu przygotuj ciasto naleśnikowe łącząc wszystkie składniki. Smaż na małej ilości oleju cienkie placki.
  4. W rondlu rozcieńcz koncentrat pomidorowy z wodą tak aby uzyskać konsystencję sosu. Dodaj szczyptę cukru trzcinowego lub białego, cynamon i proszek z goździka. Po kilku minutach dodaj odrobinę octu czerwonego i sól do smaku.
Najlepiej aby wszytko robić w jednym czasie, choć sos pomidorowy można zacząć znacznie wcześniej.

     5. Podawaj z sałatką z pomidora


4 komentarze:

  1. Zgłodniałam. Uwielbiam szpinak! Fajny przepis. Hua, pozdrawiam ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ale mnie rozbawiłaś:) Rzeczywiście kosmita:)

      Usuń
  3. Uwielbiam szpinak w każdej postaci.

    OdpowiedzUsuń