wtorek, 24 lipca 2012

Razowa focaccia z oregano i rozmarynem


Składniki:

szklanka mąki razowej
szklanka mąki zwykłej
szklanka wody letniej
4 g suszonych drożdży
3 gałązki świeżego rozmarynu
łyżeczka oregano (suszone)
sól gruboziarnista
2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

1. Zmieszaj obie mąki, dodaj wodę, drożdże, oliwę i odrobinę soli. Dodaj zioła .Wyrabiaj ciasto klika minut.

2. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Niech urośnie ok 1 godziny.

3. Nastaw piekarnik na 220 stopni.

4. Rozwałkuj wyrośniętą masę  na prostokątne ciasto o wysokości ok 1,5 cm.  Zrób palcami jednakowe wgłębienia. Posyp gruboziarnistą solą. Piecz 25 minut.

Ja posypałam serem żółtym odtłuszczonym, ale nie ma takiej potrzeby. Zajadam na podwieczorek z oliwkami kalamata i sałatką caprese. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz