niedziela, 15 lipca 2012

Risotto ze smardzami

Risotto ze smardzami





 Składniki:
Takie same jak w risotto z kurkami, jednak zamiast kurek garść suszonych smardzy oraz bez białego wina, bo zbyt natrętnie odbiera smak smardzy! Kilka pręcików szafranu.





Przygotowanie:


Sposób przygotowania podobny jak w risotto z kurkami. Suszone smardze namocz w wodzie i pogotuj kilka minut. Pokrój je w krążki, ale zostaw kilka grzybków do dekoracji potrawy. Pręciki szafranu zalej gorącą woda i dolej płyn w momencie dolewania bulionu, aby ryż zyskał na kolorze.
Smak smardzy jest wyjątkowy, nieporównywalny z niczym  jak trufle.





2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Hej, można kupić w sieci w internetowym sklepie. Jednak cena zabija. Ja przywiozłam ze Szwajcarii za 10 euro za słoiczek. Wystarcza on na 3 razy. Wiem, że nasi południowi sąsiedzi mają ten grzyb u siebie w lasach:( A my Polacy te grzybki znaleźć możemy w okolicy Żywca i w Poznańskiem.

      Usuń