piątek, 20 lipca 2012

Sałata z guziczkami z foie gras z malinami i chlebem wiejskim

Sałata z guziczkami z foie grais z malinami 

Składniki:

mix sałat (endywia, rukola, radicchio, roszponka)
puszka foie gras
jajko na twardo
świeże maliny
fasolka szparagowa
sos winegret



Przygotowanie:

1. Sałaty wypłucz, osusz. Rozłóż na półmisku do serwowania.

2. Ugotuj jajko na twardo a fasolkę szparagową na chrupko.

3. Z bloku foie gras wytnij pierścieniami kulinarnymi kółeczka wielkości pięciozłotówki.

4. Na sałacie układaj maliny, fasolkę , guziczki foie gras i jajo na twardo.

5. Sos winegret podaj w naczynku lub polej bezpośrednio sałatę. Podawaj z grzankami z wiejskiego chleba.

Rozkosz podniebienia gwarantowana:)


Do tej sałaty polecam wino Riesling d’Alsace. Dzięki balansowi 


słodyczy i kwasowości wspaniale komponuje się ze smakami dania. 




Słodycz wina podkręca słony smak potrawy. Podawaj schodzonego 


rieslinga do 11 stopni. Jeśli serwowane wino jest słodkie 


odpowiednia będzie temperatura pokojowa. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz