poniedziałek, 23 lipca 2012

Sałatka kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka

Sałatka z kiełkami fasoli mung i gotowaną piersią kurczaka

Kiedy zrobiłam tą sałatkę, nie miałam pojęcia, że wpisze się na stałe w moje menu. Jest świetna na obiad, i doskonała na kolację. Bez węglowodanów same warzywa i białko. Chude nie smażone białko. Jest ona zgodna z kuchnią pięciu przemian. Znajdziecie w niej słodki, kwaśny, słony, pikantny smak.


Składniki:

opakowanie kiełków fasoli mung
1 piers z kurczaka
pomidor
ogórek



Na sos:

ząbek czosnku
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
kilka kropel oleju sezamowego
szczypta cukru trzcinowego



Przygotowanie:

1. Pierś z kurczaka ugotuj  w bulionie z dodatkiem sosu sojowego ok 15 minut.

2. Kiełki fasoli wrzuć na wrzątek na 3 minuty. Odcedź. Pozostaw do ostygnięcia na durszlaku :).

3. Pomidor i ogórek pokrój na zapałki.

4. Kiełki i pokrojone warzywa wrzuć do misy, zalej sosem z podanych składników. Wymieszaj.

4. Ugotowana pierś pokrój pod kątem na plastry.

6. Rozłóż na talerzu do serwowania warzywa, obok ułóż pierś . Całość posyp sezamem i/lub świeżą kolendrą.


Sałatkę dla niejedzących mięsa proponuję z dodatkiem tofu i orzechów arachidowych.


1 komentarz: