poniedziałek, 20 sierpnia 2012

"Crema di zucca" Krem z dyni z razowym makaronem, kosteczkami prazonego bakłazana i parmezanem


Krem z dyni a raczej sos do makaronu.












Składniki:



makaron razowy
średnia lub pół dyni
3 łyżki oleju
średniej wielkości por (biała część)
natka pietruszki
ser parmezan
sól
pieprz
1 łyżka octu winnego
pół bakłażana
0,5 litra mleka





Przygotowanie:

1. Pora pokrój drobno i zacznij dusić na łyżce oleju. Dadaj pokrojone w kostki kawałki dyni, smaż kilka minut. Zalej mlekiem, posól i dodaj sporo mielonego pieprzu. Gotuj aż dynia będzie miękka, ok 15 minut. Po tym czasie zmiksuj i jeśli będzie za gęste dolej mleka i łyżkę octu. Sprawdź czy jest dobrze doprawione.

2. Nastaw makaron penne i ugotuj al dente.

3. Na patelni rozgrzej resztę oleju i na gorący wrzuć kostki bakłażana, posól je i smaż żeby z każdej strony był zrumieniony.

4. Na dno talerza wyłóż krem połóż na nim makaron, posyp kostkami bakłażana i parmezanem. Na koniec posyp natką.






4 komentarze:

  1. Wygląda rewelacyjnie! :) Zapisuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i kusi by spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale to wygląda! pysznie i tak słonecznie :)

    OdpowiedzUsuń