poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami




Zrobiłam ciasto naleśnikowe, ale żeby były zdrowsze dodałam do ciasta mielone siemię lniane. Wyszły smaczne.



Składniki na ciasto:

6 kopiastych łyżek mąki 
350 ml wody
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego

Składniki na krem do naleśników:

1 małe opakowanie serka mascarpone
śmietanka 36 % do rozrobienia serka trochę
esencja waniliowa 1 łyżeczka
cukier puder

lub zdrowsza wersja:

gęsty grecki jogurt
truskawki
łyżka syropu klonowego
listki melisy

truskawki 









Przygotowanie:

1. Zmiksuj składniki na jednolite ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe na dobrze rozgrznej patelni.
2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem.
3. Podawaj dowolnie zwinięte jak lubisz.








1 komentarz: