piątek, 3 sierpnia 2012

Pierogi ruskie wzbogacone marchewką i szpinakiem baby



Ciasto:

2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej
kubek ciepłej wody

Farsz:
5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
pół kostki sera białego
 1 cebula pokrojona w kostkę
1 starta na małych oczkach marchewka
opakowanie szpinaku baby
sól pieprz 




Przygotowanie:

1. zacznij od farszu: ugotuj ziemniaki w mundurkach, ostudź, obierz i przeciśnij przez praskę razem z białym serem.
2 Zeszklij cebule na łyżce oleju i dodaj startą marchew. Pod koniec dodaj szpinak i niech się blanszuje. Dopraw solą i pieprzem.
3. połącz składniki farszu dokładnie mieszając ręką.
4. Przygotuj ciasto.
5. Rozwałkuj i lep pierogi.
6. Gotuj w osolonej wodzie 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.





Ja podałam je z bazyliowym masełkiem. Ale fajnie smakuje też z masełkiem pietruszkowym. 




3 komentarze:

  1. podoba mi się to wzbogacenie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam szpinaku. I zastanawiam się jak on smakuje:]
    Niektórzy krzywią się nawet na myśl o nim.
    Ja widziałam wiele przepisów i tak sobie myśle ,że chyba nie jest on aż taki niedobry??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest dobry z czosnaczkiem nieoceniony:)

      Usuń