sobota, 4 sierpnia 2012

Zupa krewetkowa ze świeżym szpinakiem



Składniki:

opakowanie krewetek, 2 cm świeżego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki sosu rybnego
świeży szpinak
pomidor 
150 ml mleczka koksowego
1 trawa cytrynowa lub pasta z trawy cytrynowej
ząbek czosnku
opakowanie makaronu sojowego lub ryż jaśminowy
chilli 

Przygotowanie:

1. 250 ml wody zagotuj w garnku, dodaj pastę z trawy cytrynowej lub świeżą trawę, dodaj sosy: rybny i sojowy, zmiażdżony czosnek i chilli.  Zagotuj.

2. Teraz włóż krewetki, pokrojonego w kostkę pomidora oraz starty imbir. Pogotuj kilka minut. na koniec dodaj mleczko kokosowe.

3. Ugotuj ryż lub makaron.

4. W misce ułóż makaron lub ryż i połóż garść świeżego szpinaku. zalej zupą krewetkową. Ułóż kilka krewetek na topie.



2 komentarze: