niedziela, 9 września 2012

Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik

Aromatyczne cynamonowe i  waniliowe ciasto z miodem i orzechami. zapach unosi się w całym domu. Myślę, ze to ciasto będzie ulubionym ciastem dla wegetarian. Dziś było u mnie na deser. Z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem. Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji!


Składniki:

Ciasto:
szklanka mąki
łyżka oleju
łyżeczka octu winnego
5 łyżek wody
sól
Farsz:
0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni
75 gram masła
2 łyżki miodu
5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka mielonego cynamonu
opakowanie cukru waniliowego
olej
Syrop:
3 łyżki cukru
5 łyżek wody

Przygotowanie:


Dynię zetrzyj na grubych oczkach.
Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut . Podziel na 6 części, z których zrobisz placki cienkie jak pergamin.



Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut.  Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon , cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. 


Rozwałkuj cienko ciast . Każdy placek posmaruj cieniutko olejem i nakładaj farsz rozkładając równomiernie .Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części.  I tak z każdą warstwą, do skończenia składników.


Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach przez 20 minut.

Po tym czasie zdejm pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody.

Piecz dalej 20 minut.



Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Podawaj z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem.





6 komentarzy:

  1. Ojej, ciekawe to ciasto, robi wrażenie wizualne,ale i w smaku musi być interesujące :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zaintrygowałaś mnie tym ciastem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudownie wygląda to ciasto!

    OdpowiedzUsuń