niedziela, 9 września 2012

Bułgarskie ciasto z dynią Tikewnik


Aromatyczne, cynamonowe i  waniliowe ciasto z miodem i orzechami. Zapach unosi się w całym domu. Myślę, że to ciasto będzie ulubionym ciastem dla wegetarian. Dziś było u nas na deser. Z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem. Słodycz dyni złamana lekkim słonym ciastem. Dużo roboty, ale i dużo satysfakcji!



Składniki:

Ciasto:

szklanka mąki
łyżka oleju
łyżeczka octu winnego
5 łyżek wody
sól

Farsz:

0,5 kilograma startej na grubych oczkach dyni
75 g masła
2 łyżki miodu
5 czubatych łyżek zmielonych orzechów włoskich
łyżeczka mielonego cynamonu
opakowanie cukru waniliowego
olej

Syrop:

3 łyżki cukru
5 łyżek wody

Przygotowanie:


Dynię zetrzyj na grubych oczkach.

Zagnieć ciasto z podanych składników, odstaw na 30 minut. Podziel na 6 części z których zrobisz placki cienkie jak pergamin.


Kiedy ciasto będzie odpoczywało, zrobisz farsz. Rozpuść masło w rondlu. Wrzuć starą dynię i duś 10-12 minut. Uważaj bo lubi przywrzeć do dna. Teraz dodaj miód, cynamon, cukier waniliowy i mielone orzechy. Mieszaj przez 5 minut ciągle dusząc na małym ogniu. 


Rozwałkuj cienko ciasto. Każdy placek posmaruj niewielką ilością oleju i nakładaj farsz rozkładając równomiernie. Ja sobie podzieliłam w rondlu farsz na równe części. I tak z każdą warstwą, do skończenia składników.


Ciasto przykryj pergaminem i piecz w 200 stopniach C przez 20 minut.

Po tym czasie zdejmij pergamin i zalej syropem przygotowanym z 3 łyżek cukru i 5 łyżek wody.

Piecz dalej 20 minut.



Wyjmij z piekarnika i wystudź.

Podawaj z gęstym jogurtem polanym lepkim miodem.





6 komentarzy: