sobota, 15 września 2012

Deser z hibiskusem

Dziś mam ochotę się rozpieszczać


Składniki:

opakowanie śmietanki kremówki Łaciata 36%
2 czubate łyżki kwiatów hibiskusa
500 ml jogurtu greckiego Zott
3 płaty żelatyny
2 czubate łyżki cukru pudru



Przygotowanie:

1. Susz hibiskusa zalej wrzącą wodą tak, żeby woda tylko przykryła kwiaty. Przykryj spodeczkiem, aby mocno puściły burgundowy kolor.
2. W naczyniu namocz płatki żelatyny, kiedy będzie miękka zacznij podgrzewać aż się roztopi.
3. Przelej śmietankę do naczynia i zaparzony odcedzony na sicie hibiskus.
4. Dodaj cukier puder i wymieszaj.
5. Wlewaj żelatynę i mieszaj.
6. Teraz wlewaj jogurt i mieszaj trzepaczką aż stanie się gładki.
7. Wlewaj do naczyń. Schłódź w lodówce.
8.Dekoruj kwiatami jadalnymi.




3 komentarze:

  1. Interesujący ten dodatek hibiskusa do deseru

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze intrygowały mnie dodatki do deserów w postaci kwiatów. Wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy deser, cieszy oko i zapewne podniebienie również. :---)

    OdpowiedzUsuń