środa, 5 września 2012

Góralskie placki Moskole

Te placki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję

Składniki:

0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu)
szklanka mąki
pół szklanki maślanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku

masło Lurpak
bryndza


Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź.

2. Do zimnych ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz.

3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki)

4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni.

5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym.

Ja zrobiłam krem bryndzowo- maślany. Utarłam bryndzę z masłem czosnkowym i kładłam na gorące placki. Pycha. No i ogóreczek korniszon.




8 komentarzy:

  1. O, takich jeszcze nie jadłam. Smacznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh jak ja je uwielbiam ! Nie jadałm ich tak dawno ! Często zapominamy o takich potrawach bo nie są popularne, a sa pyszne !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja żyłam w nieświadomie wiele lat, ze takie proste pyszności istnieją:)

      Usuń
  3. Zmieniłam adres bloga, dlatego jeśli obserwowałas Relishingmeals.blogspot.com obserwujesz, jest już nieaktualny. Problemy techniczne były tego powodem. :( Zapraszam na nowy: relishmeals.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam te placki, tylko pod inną nazwą, czasami robię, są pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja te placki jadłam na zabawie sylwestrowej i nie mogłam się nimi najeść. 3 razy pytałam o nazwę, ale i tak po powrocie do domu o nich zapomniałam, do dzisiaj :) niedługo zrobię, bo uwielbiam wszystko co zrobione z pyr!

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziś zamierzam wypróbować ten przepis ;)

    OdpowiedzUsuń