poniedziałek, 24 września 2012

Kapusta faszerowana gołąbki bez mięsa

Te gołąbki są tak pyszne, aromatyczne dzięki świeżym listkom mięty i nasionom fenkułu, które podczas jedzenia uwydatniają warstwy smaku. 




Składniki:

kapusta
1,5 szklanki bulionu warzywnego

Nadzienie:
puszka białej fasoli (jeśli nie przepadacie za puszkowaną to trzeba ją ugotować dzień wcześniej, żeby starczyło czasu na przygotowanie dania)
szklanka ryżu u mnie jaśminowy
pół łyżeczki nasion fenkułu
świeża mięta pokrojona na paseczki
1 tarta marchew na dużych oczkach
pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
1 spora cebula kostka
sól pieprz




Zblanszuj liście kapusty w osolonej wodzie.
Przygotuj nadzienie: ugotuj ryż, z fasoli zrób pure. Dodaj do niego ugotowany wystudzony ryż, dodaj marchew, cebulę i zioła. Wymieszaj. Faszeruj liście kapusty. Na dno rondla połóż liście kapusty. Układaj gołąbki, zalej gorącym bulionem na do połowy wysokości gołąbka. Gotuj ok 45 minut. Zrób sos maślany. Ja podałam z rybą gotowana w papierze.



3 komentarze:

  1. Kolejne innowacyjne podejście do gołąbków- fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie pomysłowe dania! Nie ma to jak innowacje w kuchni ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że bez mięsa, bo gołąbki lubię, ale nie jestem miłośniczką mięsa mielonego...

    OdpowiedzUsuń