piątek, 28 września 2012

Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia


Przepis na oryginalny -toruński piernik- prosto z Torunia.

Wczytajcie się w ten przepis. Zobaczycie, że warto. 

Składniki:

mąka żytnia
miód 
spirytus
woda
imbir w proszku
goździki
cynamon
gałka muszkatołowa
kardamon
anyż gwiazdkowy
skórki z cytryny smażone w cukrze
cukier


Ciasto piernikowe należało starannie wyrobić aż zacznie się kleić. Potem formę z drzewa lipowego należało  suto pomalować olejem, położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć raz po formie wałkiem. Potem docisnąć formę placami i przekładając formę na bok delikatnie odlepić. 
Nie znam proporcji, ale moja babcia mi powtarzała: tyle ile mąka zabierze. 


Odciśnięta forma. Teraz trzeba wyciąć ostrym nożykiem kształt jaki sobie wybraliśmy. 


Ciasto jest bardzo twarde, ale podczas wyrabiania robi się plastyczne.   


Ostrze noża powinno być bez zarzutu.


Zostawiliśmy stół. Nasze pierniki  wypiekały się w gorącym piecu a my poszliśmy zwiedzać muzeum. Słuchaliśmy historii powstawania piernika. 


Wspaniała wspólna zabawa nawet dla całkiem dorosłych.

Potem zwiedzaliśmy miasto.
Do Torunia pojechaliśmy przypadkiem. Nigdy w nim nie byłam. 
Jest piękny. Urokliwy, jedyny w swoim rodzaju. Piekłam pierniki w mieście, z którego pochodzą najsmaczniejsze wyroby. 


Dom Mikołaja Kopernika


Potem poszliśmy zobaczyć pomnik Kopernika


Dotknęliśmy żabę na szczęście



Pamiętacie Pana Filutka i jego pieska Filusia z Przekroju? Ja go sobie pogłaskałam.


Tu przy Przekrojowych bohaterach zjedliśmy obiad 


Żur w świeżutkim chlebie. 



A potem lody u Lenkiewicza. To była jedna gałka loda o smaku kiwi - przepyszny, a wielkość tej kulki to może trzy warszawskie .

No i na koniec stanęłam przy krzywej wierzy i pojechaliśmy do Ciechocinka na kąpiel w solance:) 


Piękny jest Toruń. 

22 komentarze:

  1. ach, zazdroszczę tych prawdziwych toruńskich pierników! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak miałam blok z psychiatrii w Toruniu, to zajadałam się lodami od Lenkiewicza! Są przepyszne, a gałka duża jak na swoją cenę ;-) Chyba nigdzie takich drugich nie da się znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę się koniecznie wybrać do Torunia po pierniki i takie super lody. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lody są niebywale smaczne, taki niteczki świeżego owocu zamknięte w zmrożonej śmietance, :)

      Usuń
  4. właśnie jutro jadę do Torunia - do szkoły :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej GRATULUJĘ CI :):):) Idź koniecznie na lody:)

      Usuń
  5. nigdy nie byłam w Toruniu ale zamierzam odwiedzić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale lody narobiły mi smaku...u nas tak smacznych jak piszesz niestety, nie ma...

    OdpowiedzUsuń
  7. ale piękne te pierniki! też bym się chciała nauczyć je robić:)

    OdpowiedzUsuń
  8. A ja z chęcią zrobiłabym pierniki wg tego przepisu:)
    Czy mogłabyś go przetłumaczyć?? Końcówka jest dla mnie nie zrozumiała. A może piekłaś takie? Jutro będę piekła, a jak nie zdążysz odpisać to może jeszcze raz upiekę z tego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dodać skórek cytrynowych podsmażanych (karmelizowałam w cukrz) i długo gnieść. Zobaczysz jak pod ręką ciasto będzie coraz miększe, wtedy rozwałkuj i wycinaj ciasteczka. Oni maja te drewniane foremki do nich, ale one są bardzo drogie, dlatego ja wycinałam zwykłymi metalowymi foremkami.

      Usuń
    2. Dziękuję za tak szybką odpowiedź:) Będę próbować:) Uważam to za duże wyzwanie, bo przepis napisany jak przez moją babcię- wszystkiego tak na oko ile trza:P

      Usuń
    3. Czy możesz zdradzić proporcję jakich użyłaś do ciasta na pierniczki. Moje wyszły za słodkie i bardzo twarde.:(

      Usuń
    4. One będą twarde i z czasem nabierają kruchości:) Czyli wyszły dobrze, bo właśnie takie wychodzą w Toruniu a potem robią się mięciutkie z czasem. ja też robiłam na oko:)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Własnie jutro jade do Torunia ze szkołą ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będziesz zadowolona:) Konieczni idź na lody do Lenkiewicza:)

      Usuń
  11. Wiem, że data... Ale czy pomiędzy gałką, a kardamonem, nie jest jeszcze wymieniony pieprz kubeba, w oryginalnych przepisie? Piszę, gdyż nie widzę go wymienionego przez Ciebie pod obrazkiem, a pozostałe składniki już tak.

    OdpowiedzUsuń