piątek, 7 września 2012

Wiejska pizza z grzybami

Dziś miałam ochotę na wiejską pizzę z grzybami. Wyszła piękna. Przypomina pole golfowe. Małe kuleczki mozzarelli niczym piłeczki golfowe turlały się wśród zieleni rukoli. 

Składniki:

2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej
szczypta soli i cukry
chlust oliwy
3/4 szklanki ciepłej wody
drożdże wielkości orzecha włoskiego


500 gram pieczarek lub grzybów leśnych
cebula
ząbek czosnku
małe kuleczki mozzarelli
2 łyżki oliwy
sól pieprz do smaku





Przygotowanie:

Wyrób ciasto ze składników. Odstaw w ciepłe miejsce. Pieczarki oczyść i zrumień na patelni z czosnkiem solą i pieprzem.
Kiedy ciasto będzie gotowe uformuj okrągły cienki placek, rozłóż pieczarki, pokrojoną w talarki cebulę. Piecz w 200 stopniach 30 minut. Kiedy będzie gotowa, rozsyp rukolę i kuleczki mozzarelli.



2 komentarze:

  1. chyba najprostszy przepis na pizzę, jaki widziałam!! A jaki EFEKT :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Efektownie wygląda i pewnie pysznie smakuje, ja zamierzam zrobić z nowego przepisu Pascala(kuchnia lidla), też jest mozzarella i oliwki, salami, pomidory.., zapowiada się równie pysznie:|)

    OdpowiedzUsuń