piątek, 19 października 2012

Apetitka ostra pasta do kanapek

Teraz są najlepsze pomidory, aby zrobić ostrą pastę do kanapek. 



2,5 kilograma pomidorów
2 duże czerwone papryki
1 chilli
cebula
100 ml oleju
sól pieprz



Pomidory obierz ze skóry, pokrój w małe kawałeczki. Rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pomidory. Gotuj ok godziny, aby woda odparowała. W drugim naczyniu zeszklij cebulę pokrojoną w dość drobne kawałki. Dadaj papryki w kawałkach i duś aż będą miękkie. Przełóż teraz paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj. 


Jem z grzanką, chlebem z żyta, a czasami położę na wierzch anchois.

5 komentarzy:

  1. super i można wykorzystać do wielu rzeczy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto zrobić , trud będzie odpłacony zimą, gdy będziemy otwierać kolejne słoiczki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie mieć je z zasięgu i skorzystać gdy lodówka pusta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co ostre, co połączeniem papryki i pomidora <3

    OdpowiedzUsuń