piątek, 19 października 2012

Apetitka ostra pasta do kanapek


Latem kiedy są pyszne pomidory warto zrobić do słoika 
ostrą pastę do kanapek Apetitka. 


SKŁADNIKI:

2,5 kg pomidorów
2 duże czerwone papryki
1 chilli
cebula
100 ml oleju
sól pieprz


PRZYGOTOWANIE:

Przygotować kilka słoików. Dobrze je wymyć i wypasteryować.
Pomidory sparzyć we wrzątku i obrać ze skóry, pokrój w małe kawałki. Rozgrzej łyżkę oleju i wrzuć pomidory. Gotuj ok. godziny tak, aby odparowała z nich woda. W drugim naczyniu zeszklić cebulę pokrojoną w dość drobną kostkę. Dadaj papryki w kawałkach i duś aż będą miękkie. Przełóż paprykę z cebulą do pomidorów i duś razem ok. 20 -30 minut. Włóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj. 


My jemy naszą Apetitkę z grzanką, chlebem z żyta, a czasami kładziemy na wierzch anchois.

5 komentarzy:

  1. super i można wykorzystać do wielu rzeczy:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto zrobić , trud będzie odpłacony zimą, gdy będziemy otwierać kolejne słoiczki, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie mieć je z zasięgu i skorzystać gdy lodówka pusta:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko co ostre, co połączeniem papryki i pomidora <3

    OdpowiedzUsuń