sobota, 6 października 2012

Babeczki z razowego orkiszu

Taka babeczka będzie jak znalazł na drugie śniadanie. Razowa mąka orkiszowa , miód i suszone maliny.

Składniki:

500 gram razowej mąki
250 ml mleka sojowego lub zwykłego
2 łyżki cukry trzcinowego
2 łyżki miodu malinowego
1 i 1/2 proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki utłuczonych w moździerzu goździków
4 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
suszone maliny 1/2 opakowania



Mąkę wsyp do naczynia, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy, cukier i miód. Wlej oliwę i wbij jajko, Dolewając mleko zacznij mieszać. Dodaj suszone maliny lub jagody.  Z podanych składników wychodzi 12-15 sztuk. Wstaw o piekarnika na 25 minut na grzanego do 190 stopni.


6 komentarzy:

  1. świetne zdjęcia, i smaczna owocowa wkładka do babeczek ;)
    pozdrawiam,
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię drugi obrazek z przygotowań!:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Stałam na palcach na brzegu stołu:) Było ekstremalnie , ale warto było aby usłyszeć, że zdjęcie jest ok:)

      Usuń
  3. o super, muszę kiedyś takie upiec. z oliwą z oliwek nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny przepis na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń