sobota, 20 października 2012

Indyjski chlebek naan

Mąkę przesiać do miski, dodać rozkruszone drożdże i lekko podgrzane mleko, jogurt i oliwę, sól. Całość zagnieć w elastyczne ciasto. Zostaw do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu wyłóż ciasto na stolnicę, podziel na 4 części z których uformuj 4 bułeczki, następnie spłaszcz je na wysokość ok 1 cm. Wstaw do piekarnika  nagrzanego na 230 stopni i piecz ok 15-20 minut. Podawaj gorące z masłem Lurpak Lekko solone.

Składniki

10 kopiastych łyżek mąki
3 łyżki jogurtu
1 łyżka oleju
20 dkg drożdży
120 ml mleka
czarnuszka
Niech wyrośnie ok godziny
Wypiecz na rumiano. Potrzeba ok 20 minut
Na gorący chlebek masło solone Lurpak



1 komentarz: