środa, 24 października 2012

Kopytka z batatem z bryndzą z masłem czosnkowym


Zrobiłam kopytka z batatem. Połączyłam go z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami a efekt wyszedł wspaniały. 



UWAGA!

Ugotuj batata w skórce lub upiecz, bo jeśli ugotujesz obranego będzie wodnisty i nie nadaje się do wykonania dania! Sprawdzone;)


SKŁADNIKI:

700 g mączystych ziemniaków wystudzonych przescisniętych przez praskę
1 mały lub średni batat upiecony i wystudzony przeciśnięty przez praskę
ok. 3/4 szklanki mąki pszennej +do podsypywania
jajko
sól 
pieprz
ząbek czosnku
2 - 3 łyżki masła
bryndza


PRZYGOTOWANIE:

Robimy jak zwykłe kopytka zagniatając ze sobą ziemiaki, batata oraz mąkę, jajko i doprawiamy solą. Zagniecione ciasto dzielimy na 2-3 części i podsypując mąką formujemy ruloniki. Następnie z rulonika odcinamy po 2 cm klusku.



Gotujemy  w osolonym wrzątku ok.1-2 minuty po wypłynięciu.


Rozpuszczamy masło i wciskamy ząbek czosnku. Polewany kopytka.
Kruszymy bryndzę i dekorujemy pietruszką. 


14 komentarzy:

  1. A dlaczego łososiowe? Rozumiem, że chodzi o kolor :) myślałam, że o smak :( ale i tak wydają się być przepyszne i zawsze to jakaś odmiana dla zwyczajnych kopytek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No namieszałam z tym smakiem i kolorem. Ale to nasz język polski:) spłatała fifla:)

      Usuń
  2. Szukalam tego lososia, szukalam i nie znalazlam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chodziło o kolor - dwuznaczność w naszym języku:)

      Usuń
  3. rewelacyjny pomysł! wpraszam się na obiad !

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł! Ale także myślałam, że te kopytka będą o smaku łososia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm. A ja od razu założyłem, że chodzi o kolor. Facet i nie daltonista, cuda :-)
    A kopytka bardzo interesujące, bryndzę uwielbiam, wiec jem w ciemno...

    OdpowiedzUsuń
  6. Były lekko słodkawe? Ciekawy pomysł. ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń