niedziela, 28 października 2012

Rosyjskie bliny z kawiorem

Tę partię blinów smażyłam na oleju. Poniżej bez oleju. Uważam, że smaczniejsze są smażone bez oleju. Puszyste i bez tłuszczu. No chyba, ze dysponujecie masłem gee. Smakują wyśmienicie na słodko z konfiturą jak i w tradycyjnej rosyjskiej wersji ze śmietaną i kawiorem. 



Składniki

pół szklanki mąki gryczanej
1 i 1/2 mąki razowej ( ja dałam orkiszową razową)
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
szklanka mleka
4 jajka
20 gram drożdży
olej do smażenia 



Przygotowanie:

Mąkę gryczaną zmieszaj z ciepłym mlekiem wkrusz drożdże i cukier. Odstaw, aby zaczęło rosnąc.  Po ok 30 minutach dodaj mąką razową, żółtka i sól. Wymieszaj i odstaw aby ciasto ponownie wyrosło. Kiedy minie ok godziny ubij białka na sztywną pianę i dodawaj łyżką do ciasta. Powstanie niesamowicie puszyste lekkie ciasto. 
Smaż z obu stron. 
Podawaj z gęstym jogurtem lub kwaśną śmietaną na wierzch połóż pół łyżeczki kawioru. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz