poniedziałek, 22 października 2012

Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami

Ta sałatka świetna na lunch, na obiad i na kolację. 


Składniki

dla 4 osób

10 sztuk ziemniaczków sałatkowych
2 jajka na twardo
2 buraczki nieduże ugotowane
2 ogórki kwaszone Krokus
kilka liści roszponki
4-5 sztuk rzodkiewki
kilka liści sałaty

dressing:
 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżka octu białego winnego lub soku z cytryny
3 łyżki oleju
sól
pieprz



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka. Zrób dressing i schowaj do lodówki.
Kiedy warzywa będą ugotowane pokrój w ćwiartki ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki cieniutkie.
Do ciepłych warzyw dodaj pokrojoną rzodkiewkę również w plasterki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kwaszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Wyłóż na misę na liście sałaty, na wierz ułóż ćwiartki jajka.

Przepyszna sałatka, która zdążyła zniknąć zanim ostygła.

1 komentarz: