poniedziałek, 22 października 2012

Sałatka ziemniaczana z gotowanymi buraczkami


Pyszna, prosta sałatka ze składników które zawsze ma się pod ręką. Świetna na lunch, na obiad i na kolację. 

Składniki

dla 4 osób

10 sztuk ziemniaczków sałatkowych
4 jajka na twardo
2 buraczki średnie ugotowane
2 ogórki kiszone 
4 garście liści roszponki
 kilka rzodkiewek
kilka liści sałaty

dressing:
 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy angielskiej
1 łyżka octu  winnego lub soku z cytryny
3 łyżki oleju lub oliwy 
sól
pieprz



Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaczki, buraki i jajka każde w osobnych garnkach.  Najdłużej gotują się buraki ok. 50 minut, ziemniaki 20 minut a jajka 7 minut.
Zrób dressing z podanych składników i schowaj do lodówki.
Kiedy warzywa będą ugotowane, odbierz je. Lekko przestudzone  pokrój w ćwiartki: ziemniaczki i jajka, a buraczki w plasterki.
Do ciepłych warzyw dodaj pokrojone 
w plasterki rzodkiewki. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Teraz kiedy warzywa nieco przestygły dodaj roszponkę i delikatnie wymieszaj. Na misę wyłóż liście sałaty, warzywa z roszponką a na wierz ułóż ćwiartki jajka.Całość polej dressingiem. 


1 komentarz: