wtorek, 9 października 2012

Szczupak polska ryba na talerzu


Są takie dania przez nas przygotowane, że czujemy jakąś dziwną atmosferę przy stole. Kiedy zrobiłam to danie tak właśnie się poczułam. Wyjątkowo. Jakby to danie zaczarowało chwile spędzaną przy stole. Polski szczupak. Kupiony przypadkiem a pozostanie w moim menu na zawsze. Szczupak zaczarował mnie.  



Składniki:

2 filety szczupaka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka słodka
3 łyżki oliwy
4 patyczki do szaszłyków
ziemniaki pure
natka pietruszki pęczek
awokado
łyżeczka kaparów
łyżeczka zielonego pieprzu
łyżeczka octu białego
kosteczki zeszklonej cebuli do pure
kilka filecików anchois


Filet szczupaka umyj, natrzyj przyprawami. Przetnij wzdłuż na połowę aby uzyskać cztery paski ryby. Nadziej na patyczek do szaszłyków i odstaw do marynowania. Ugotuj ziemniaki, zrób z nich pure, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i zeszkloną cebulkę pokrojoną w kostkę. Wymieszaj razem. Gałkownicą do lodów nakładaj pure na podłużny talerz na środku. Zgriluj szczupaka klika minut z każdej strony. Awokado pokrój na fileciki i polej sosem z oliwy, octu, soli, kaparów i łyżki miody, oraz drobno pokrojonych filecików anchois.





5 komentarzy:

  1. uwielbiam szczupaka. :) tylko ciężko kupić taką rybę w Warszawie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Matylda, kupisz w Reducie przy Jerozolimskich w supermarkecie.

      Usuń
  2. nigdy nie jadłam szczupaka, ale wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nigdy nie miałam okazji spróbować. Faktycznie, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie tu u Ciebie:-))Whm, szczupak...;-)

    OdpowiedzUsuń