wtorek, 30 października 2012

Tort imbirowo - cynamonowy z cukrowymi niezapominajkami

Mój tort upiekłam w kwadratowej formie tortowej. Nasączyłam herbatą z cynamonem Dilmah . Pachniało korzennie i rozgrzewająco . Z lampką czerwonego wina. 



Ciasto:

8 jajek
150 gr cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 gram mąki
1 czubata łyżka kakao
1 łyżka startego świeżego imbiru


Oddziel białka od żółtek  Białka ubij na sztywno i dodaj cukier. Dodaj żółtka i cukier waniliowy z ziarenkami prawdziwej wanilii. Miksuj dalej. Teraz dodaj mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodaj starty imbir. Piecz w 180 stopniach około 30 minut.



Krem

duże opakowanie serka mascarpone i małe ricotty 
pół szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka cynamonu
łyżeczka kakao
1 łyżeczka esencji waniliowej
pół łyżeczki przypraw korzennych ( jeśli lubicie)


Serki zmiksować krótko razem, dodać cukier puder i przyprawy. Włożyć do lodówki

Poncz: zaparz mocną herbatę ( zaparzyłam cynamanową Dilmah) i dodaj ulubiony alkohol (ja dałam 1 łyżkę amaretto ) Wystudź.

Ciasto przekrój na 3 lub 4 blaty. Nasączaj ponczem i przekładaj warstwy kremem. Dekoruj. Wstaw do lodówki aby ciasto nabrało wilgoci od składników.




6 komentarzy:

  1. Bardzo smakowity pomysł i te niezapominajki.... cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wygląda, i te kwiatuszki.. bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musi być pyszny.
    Nigdy nie próbowałam tortu nasączyć nutami przypraw. Będę musiała kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń