sobota, 3 listopada 2012

Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem




Cepeliny, zwane także kartaczami to popularna potrawa regionalna, z północno-wschodniej Polski. To podłużna pyza ziemniaczana z różnym nadzieniem. 


Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
jajko 
mąka 300 g
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej ok. 50 ml
sól 
pieprz
łyżeczka kminku 



forma cepelina

PRZYGOTOWANIE 

Obierz ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce (średnie oczka). Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew podsmaż 2-3 minuty. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W międzyczasie ugotuj soczewicę, mekką odcedź a kiedy wystygnie dodaj do marchewki z cebulą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce na małych oczkach. Utarte ziemniaki wyciśnij w czystej ściereczce (  najlepiej w gazę). Na dnie z płynu osiądzie krochmal. Po kilku minutach kiedy osiądzie odlej wodę a krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Wymieszaj na ciasto. Pokrój ciasto na równe części i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj brzegi że sobą formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie po wypłynięciu na wierzch kilka minut. Podawaj z cebulką zeszklonej na pozostałej części oleju.


Podawaj z buraczkami i kiełkami albo kapustą kwaszoną.

6 komentarzy:

  1. Kojarzą mi się z jednym z rodzinnych wyjazdów, gdzie smakowałam trochę regionalnych potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o takiej potrawie, ale nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, podziwiam wytrwałość i gratuluję świetnej potrawy ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm... Jeszcze nigdy nie robiłam cepelinów. Ba! Nawet nie jadłam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń