sobota, 3 listopada 2012

Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem

No nie powiem, żeby krótko się je robiło. Ale od wczoraj się nastawiłam i zrobiłam. 


Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula 2 sztuki
marchewka 2 sztuki
soczewica czerwona 3/4 szklanki
jajko 
mąka 300 gr
mąka ziemniaczana 1 łyżka
olej ok 50 ml
sól 
pieprz
łyżeczka kminku 

ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko 


forma cepelina 
Gotowe danie


Obierz wszystkie ziemniaki. Pół z nich ugotuj, resztę pozostaw. Ugotowane ziemniaki przepuść przez praskę i odstaw do wystygnięcia. Cebulę pokrój w kostkę, marchew zetrzyj na tarce. Rozgrzej połowę oleju i usmaż cebulkę dodaj łyżeczkę kminku, dodaj marchew. Kiedy będzie miękkie odstaw do ostygnięcia. W między czasie ugotuj soczewicę. Kiedy wystygnie dodaj do marchewki z cebulą i dopraw solą i pieprzem do smaku. Pozostałe surowe ziemniaki zetrzyj na tarce. Utarte ziemniaki wyciśnij w czystej ściereczce( gaza). Z płynu na dno osiądzie krochmal. Po kilku minutach kiedy osiądzie odlej wodę a krochmal dodaj do ziemniaków. Połącz teraz surowe ziemniaki z gotowanymi i dodaj sól, jajko, krochmal i obie mąki. Zagnieć ciasto. Pokrój ciasto na równe części  i zrób 1 cm okrągłe placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju.


Podawaj z buraczkami i kiełkami, albo kapustką kwaszoną.

6 komentarzy:

  1. Kojarzą mi się z jednym z rodzinnych wyjazdów, gdzie smakowałam trochę regionalnych potraw ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słyszałam o takiej potrawie, ale nigdy nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, podziwiam wytrwałość i gratuluję świetnej potrawy ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmm... Jeszcze nigdy nie robiłam cepelinów. Ba! Nawet nie jadłam. Muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń