piątek, 16 listopada 2012

Polsko- włoska zupa dyniowa z grzankami parmezanem i serem korycińskim

Moje zupy dyniowe do tej pory były z curry, papryczką chilli. Już wiało nudą, a kiedy brałam do ust łyżkę to wiedziałam już co poczuje na języku. Zaszły zmiany w mojej zupie. I są niezłe:) 


Potrzebujesz:

500 gram dyni
1,5 litra bulionu
cebula biała włoska
2 łyżki oliwy z oliwek
kromka chleba wiejskiego
boczek lub panczetta
2 łyżki tartego parmezanu
2 łyżki śmietanki 36%
1 łyżeczka tymianku 
plaster sera korycińskiego 






Cebulę pokrój w kosteczkę, zeszklij na oleju dodaj dynię pokrojoną w kostkę. Zalej całość bulionem. Wsyp tymianek. Po 20 minutach zmiksuj składniki. Na patelni zrób grzanki z jedną łyżką oliwy. Boczek lub pacettę wysmaż na patelni. Kiedy zupa będzie zmiksowana wlej śmietankę i wsyp parmezan. Wymieszaj. Wylej zupę na talerze i dekoruj grzankami, boczkiem i kosteczkami sera korycińskiego. 



3 komentarze:

  1. Tyle czasu już się zbieram, żeby zrobić krem dyniowy... ale teraz chyba w końcu się zmotywuję :) Pysznie wygląda :) Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszna musi być z takim podsmażonym oczkiem,ja ostatnio taki na słlodko krem robiłam z pomarańczami, więc pora na odmianę

    OdpowiedzUsuń
  3. chętnie bym się teraz poczęstowała i rozgrzała taką zupką;)

    OdpowiedzUsuń