środa, 21 listopada 2012

Palmiry francuskie ciasteczka zrobisz je sama.


Patrzyłam zza szyby piekarnika jak rosły, oddychały, ciasto żyło i się rumieniło.
                                              Moje pierwsze domowe palmiry.


SKŁADNIKI:

opakowanie ciasta francuskiego
2 garście mielonych orzechów
cukier trzcinowy 


PRZYGOTOWANIE:

Rozwiń ciasto na płasko posyp suto mielonymi orzechami włoskimi i cukrem trzcinowym.
zacznij zwijać w ruloniki do połowy raz z jednej raz z drugiej strony. Pokrój na ciasteczka ok. 1 cm. Rozłóż na blasze w sporej odległości od siebie, bo ciasto urośnie.
Piecz w 220 stopniach ok. 15 minut.
 Są cudownie chrupiące. Zapomniałam dodać cynamon, który by pasował idealnie. 
Następne zrobię z wiórkami migdałowymi i zmielonymi migdałami. 


2 komentarze:

  1. przyjemnie wykorzystałaś francuskie ciasto :]
    pyszny smak cynamonu, kojarzy mi się z zimową porą..

    OdpowiedzUsuń