poniedziałek, 26 listopada 2012

Panna cotta z mleczka kokosowego z granatem

Bardzo zdrowy deser. Dla tych co na diecie bezglutenowej, bezcukrowej, bezmlecznej i dla nas wszystkożernych.


Mleczko kokosowe puszka 250 ml ( ja wykorzystałam rich&creamy) 
stevia w kroplach
agar agar, ale może być żelatyna
4 płatki żelatyny 
owoce granatu 




Mleczko kokosowe wymieszaj z kilkoma kroplami stevii, ksylitolu lub innego słodzika, który zastępuje cukier. Namocz płatki żelatyny w wodzie, odciśnij z wody a potem podgrzej  aż się rozpuści. Wlej do mleczka i dość długo mieszaj, żeby z zimnym mleczkiem dobrze się połączyło. Wlej do miseczek. Włóż do lodówki  na ok 2 godziny. Agar agar lub płatek żelatyny( 1 łyżeczka żelatyny)-  zmieszaj z gorącą wodą dodaj owoce granatu. Tak przygotowane owoce  połóż na wierzchu panny cotty kokosowej. Włóż do lodówki, aby się ścięło z wierzchu.

Mnie nie udało się wyjąć ze szklanki deseru gdyż był z lekka za płynny. Do mleczka dodałam 3 płatki żelatyny  Dlatego do wykonania proponuję dać 4 płatki. Wtedy można będzie wyjąć na talerz i polać sosem z granatu przygotowanego z soku i odparowanego kilka minut do gęstej konsystencji.




3 komentarze: