niedziela, 18 listopada 2012

Wytrawny placek z ricottą i grillowaną cukinią

To może być pyszna kolacja.

Ciasto:
2 szklanki mąki
150 ml gazowanej wody
5 łyzek oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
szczypta cukru

Rozwałkuj ciasto na ok 32 cm średnicy i rozłóż nadzienie

Nadzienie:
250 gram ricotty
1 jajko
50 gram tartego parmezanu
łyżeczka oregano
Zawiń brzegi ciasta formując zakładki


Zgrilluj cukinię


Zgrilluj białą włoską cebulę


Wstaw do piekarnika i piecz ok 50 minut w 190 stopniach 


Porcje placka polałam octem balsamicznym i grubo mielonym czarnym pieprzem.


Moja rada:  Jeśli ser rocotta jest dla ciebie mdły, dodaj fetę, będzie ostrzejsze. 





7 komentarzy:

  1. Mmmmmmmm, zapowiadają się tu u Ciebie pyszności :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! Ale smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię na pewno...tylko muszę wszystkie proporcję do 3 szklanek mąki dostosować by domowników wszystkich nasycić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam połączenie cukinii i ricotty. Takie obiadki mogłabym jeść codziennie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia- w każdej postaci smakuje rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale efektownie wygląda !
    masz włączoną weryfikację obrazkową, może warto ją wyłączyć

    OdpowiedzUsuń