czwartek, 6 grudnia 2012

Gwiazdkowe bułeczki z nadzieniem do makowca


W pierwszy dzień świąt na śniadanie będą u mnie bułeczki z nadzieniem do makowca. Jeśli zostaną resztki nadzienia, będę wiedział jak je wykorzystać, ale najpierw zrobiłam pierwsze przymiarki.




mała puszka gotowego maku z bakaliami
2,5 szklanki mąki
pół opakowania suchych drożdży
3 jajka+ 1 żółtko
2 łyżki miodu
łyżeczka gęstej esencji waniliowej
1 łyżka roztopionego masła
szczypta soli
3/4 szklanki ciepłego mleka
mąka do posypywania


  Ze składników zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, rozwałkuj na 0,5 cm placek i wycinaj kółkami krążki. Na środek włóż łyżeczką nadzienie i zlep drugim krążkiem , palcami formuj tak aby bułeczki po upieczeniu nabrały kształtu gwiazdki.

Wierzch bułeczek posmaruj żółtkiem i posyp makiem. Piecz 20-30 min w 180 stopniach.

5 komentarzy:

  1. Słodko wyglądają te bułeczki, są takie świąteczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. pysznie wyglądają te bułeczki, z maku jeszcze w tym roku nic nie robiłam, z utęsknieniem czekam na mój świąteczny makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. porwałabym taką bułeczkę z ochotą ;)

    OdpowiedzUsuń