niedziela, 16 grudnia 2012

Kardamonowe pierniczki



Te pierniczki są przepyszne i jest ich dużo. Można je schować do pojemnika i dekorować. 

Skałdniki:

500 g mąki pszennej
250 gmąki żytniej
4 jajka
150 g cukru trzcinowego utartego w moździerzu na puder
200 g miodu
1 łyżeczka mielonego imbiru
4-6 sztuk goździków utartych w moździerzu
2 łyżeczki mielonego kardamonu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki kakao
200 g roztopionego masła
skórka otarta z 1 cytryny 


Z podanych składników wyrób ciasto. Rozwałkuj na 0,5 cm grubości i wykrawaj dowolne kształty.
Piecz w piekarniku nagrzanym w 180 stopniach C po 10 minut.



Lub jeśli masz czas i chęci polukruj:

Lukier szklanka cukru pudru, sok z cytryny - ok 1 łyżka, białko.

Wystudzone pierniczki maluj pędzelkiem.

9 komentarzy:

  1. Fajne zdjęcia. Porywam kilka tych apetycznych pierniczków.

    OdpowiedzUsuń
  2. jej serdecznie dziękuję. Zaraz wchodzę w podany link:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm, uwielbiam kardamon. Piękne pudełeczko i zdjęcia. Pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  4. byłyby idealne na prezent:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam:) A pudełeczko jest przepiękne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pulchne i zachęcające! :) Koniecznie do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  7. moje pierniczki właśnie się studzą! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ja je chętnie wezmę, bo moich już prawie nie ma:)

      Usuń