poniedziałek, 3 grudnia 2012

Śledź z suszonymi pomidorami, bazylią i oliwkami



Ś
wiątecznego śledzia zrobiłam po włosku. Włoskie dodatki świetnie pasują do naszego śledzia bałtyckiego.

Składniki:

300 g solonego śledzia
100 ml białego octu winnego
kilka sztuk suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
oliwa z oliwek ok. 100 ml
puszka czarnych oliwek
suszona bazylia i oregano do smaku



Przygotowanie:

Śledzie namocz w wodzie na ok. 2 godziny. Potem dobrze je osusz. Potnij w małe kawałki i skrop winnym octem. Suszone pomidory posiekaj najdrobniej jak się da, wsyp do nich suszoną bazylię i oregano oraz pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę, wlej oliwę i wymieszaj nastepnie dodaj  śledzieą a na wierzch rozłóż drobno pokrojone oliwki.


Najlepsze na następny dzień. Podawaj z grzankami polanymi oliwą.

4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawa wersja śledzia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Na prawdę warto. Smak mnie zaskoczył pozytywnie, są pyszne:)

      Usuń
  3. śledź jest pyszny, i zdrowy. tak pięknie podany prosto na świąteczny stół!
    Zapraszam śledzika do mojej akcji: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/zdrowe-swieta-boze-narodzenie
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń