niedziela, 23 grudnia 2012

Świąteczny czekoladowy jabłecznik

A gdy goście ciasto zjedzą, a Ty nie masz już czym poczęstować gości ten szybki przepis pomoże Ci nie wpaść w panikę. Warto mieć go pod ręką. Jest mięciutkie i wilgotne.


szklanka mąki
3 duże jaja
1 łyżka kakao
3/4 szklani cukru pudru
1 łyżeczka sody
pół łyżeczki cynamonu w proszku
pół szklanki mleka 
1 duże jabłko lub 2 małe

kuwertura z gorzkiej czekolady (kupiłam w Lidlu) 


Z białek ubij pianę. Żółtka ubij z cukrem, dodaj cynamon, kakao, mąkę i łyżeczkę sody. Teraz ciasto będzie bardzo gęste. Dolej mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut  w 180 stopniach. 



Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi. 

3 komentarze:

  1. prezentuje się znakomicie ;)
    szczególnie podobają mi się całe kawałki jabłek mniam!

    PS. Nie wiem jak będzie u mnie z czasem w najbliższe dni, tak więc już dzisiaj życzę Ci Zdrowych i Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia ;) …i oby bliscy wyczyścili do zera talerzyki ze smakołykami, jakie im przygotujesz ;)

    Pozdrawiam!
    Martyna

    OdpowiedzUsuń
  2. już jakiś czas mnie taki jabłecznik kusi

    OdpowiedzUsuń
  3. naprawdę bardzo fajny przepis.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń