niedziela, 9 grudnia 2012

Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem


Pasztet:

500 g świeżego łososia
 2 jajka
1 spora cebula
1 czerstwa bułka 
łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu
łyżeczka soli
papryka mielona do posypania

bułka tarta i masło do wysmarowania foremki 

Dodatki:

300 g jarmużu
2- 3 łyżki oliwy
owoce granatu


PRZYGOTOWANIE 

Bułkę namoczyć i wycisnąć.
Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę i całe jajka. Zmiksować pulsacyjnie w malakserze. Na koniec dodać marynowany zielony pieprz i wymieszać już łyżką, aby ostrza nie zmieliły pieprzu. 



Piec w kąpieli wodnej w 180° C przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką.


Dodatek:

Jarmuż blanszować 2-3 minuty we wrzącej i osolonej wodzie. Odcedzić i wymieszać z oliwą. Ułożyć na półmisku i posypać owocami granatu. 




10 komentarzy:

  1. łoo.. ale smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. ale piekny! bedzie mi sie snil po nocach dopoki go nie zrobie :D smaka na noc mi narobilas :P

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, robi naprawdę wielkie wrażenie ;)
    piękny kolor i konsystencja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow świetny przepis! Zielony pieprz świetnie łączy się z łososiem - ja używam go do carpaccio z tej ryby. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale super, pierwszy raz się spotykam z takim pasztetem i jestem pod wrażeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale mi się ten pasztecik podoba :) super :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zaintrygowałaś mnie tym pasztecikiem! Łosoś jest moja ulubioną ryba, chętnie wypróbuję przedstawiony przez Ciebie przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj Anito. :) Twój przepis był dla mnie inspiracją. Zrobiłam terrinę z łososia w maku. Wyszła wspaniała. Zapraszam do mnie na "degustację". ;)
    http://www.mojewypiekiinietylko.com/2016/06/terrina-z-lososia-w-maku/#more-10060

    OdpowiedzUsuń