niedziela, 30 grudnia 2012

Tatar z tuńczyka i zielonych oliwek


Tatar z tuńczykiem, oliwkami i ogórkiem korniszonym dobrze smakuje z żytnim chlebem. Do przygotowania tatara z tuńczyka potrzeba: 

Składniki:

ogórki korniszony kilka sztuk
duża puszka tuńczyka lub świeże mięso ryby 
oliwki zielone z czerwoną papryką 1 słoik
koperek siekany do smaku

Sos:

2 łyżki oliwy
kilka ziarenek zielonego pieprz marynowanego
łyżeczka musztardy
1 łyżeczka octu winnego białego



Przygotowanie:


Siekamy w kostkę oliwki i ogórki. Składniki i układamy warstwami w obręczy. Na spód ogórki, potem tuńczyk a na wierzch oliwki i posiekany koperek.

Przygotować sos: zmieszać musztardę, ocet biały, oliwę, kilka ziarenek zielonego pieprzu. Można doprawić solą i pieprzem. Niewielką ich ilością. 

7 komentarzy:

  1. tatar rewelacyjny, uwielbiam wszelakie tatary ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł gdy ktoś nie tknie surowego mięsa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała przystawka!
    U mnie zamiast tuńczyka jest łosoś.
    Pysznego 2013 roku!

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ to fajnie wygląda i po przeczytaniu składników moje kubki smakowe oszalały.
    Marta@Co Dziś Zjem Na Śniadanie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakoś boję się tatara :D Nie mniej jednak wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale super wygląda :) ja próbowałam ostatnio ze śledziem :p ale chyba za dużo ułożyłam, bo cała konstrukcja mi się rozwaliła :P

    OdpowiedzUsuń