sobota, 23 czerwca 2012

Ciasto pełne jagód na kruchym cieście

Składniki:

 2 blaty ciasta kruchego (kupuję w supermarkecie, jeśli nie mam czasu)
1/2 kilograma jagód
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki
 białko z jajka
Ciasto pełne jagód na kruchym cieście

Przygotowanie:

1. Jagody opłucz na sitku. Wrzuć do miski wysp cukier i mąkę, wymieszaj.

2. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp krupczatką. Rozłóż pierwszy blat ciasta. Wysmaruj ciasto białkiem i rozłóż jagody z miski.

3. Przykryj drugim blatem ciasta i zlep brzegi.

4. Resztą białka posmaruj wierzch ciasta i posyp cukrem trzcinowym, lub po upieczeniu oprósz cukrem pudrem.
5.  Piec w temp 180 przez ok. 50 minut.


Czarny makaron z małżami

Składniki:

na 4 osoby 

500 gr  czarnego makaronu
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła czosnkowego Lurpak
pół szklanki białego wina
pół cytryny
słoiczek małży lub świeżych
sól pieprz


Czarny makaron z małżami

Przygotowanie:


Akcja rozgrywa się w garnku i na patelni ala rondel. W połowie czasu gotowania makaronu zacznij działać na patelni.

1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wyciśnięty czosnek oraz wino.Mieszaj. Poczekaj aż alkohol odparuje. Dodaj małże. i chwilę duś mieszając.
3. Teraz dodaj makaron na patelnię i wymieszaj z pocięta natką pietruszki, skrop sokiem z cytryny i serwuj!

Oczywiście najlepsze są świeże małże. Można je dostać w sklepach.

środa, 20 czerwca 2012

Ryż cytrynowy



Składniki:

250g ryżu na risotto
łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżeczka kurkumy lub szafran 
1 cytryna niepryskana
½ l bulionu


Ryż cytrynowy




Przygotowanie:

1 Z umytej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok.

2 W rondlu rozgrzej olej (dla rozpustnych łyżkę masła) wrzuć ryż.

3  Dodaj łyżeczkę  kurkumy ,wymieszaj. Zamiast kurkumy można dodać nitki szafranu.

4 Dodaj sok z cytryny, a następnie bulion. Wymieszaj.

5. Wolno gotuj ciągle mieszając. Kiedy zauważysz, że woda zbyt odparowała uzupełnij z czajnika wrzącą wodą. Po 20 minutach ryż powinien być gotowy. 

Wyłóż na miseczkę i udekoruj skórką z cytryny i dostępnymi ziołami. Ja uwielbiam kolendrę. 

Pieczona dorada w folii z roszponką

Składniki:

2 dorady
opakowanie roszponki
ryż jaśminowy
2 plasterki cytryny
koperek świeży
sól i pieprz
folia aluminiowa
sos winegret


Pieczona dorada w folii z roszponką


Przygotowanie:


Ugotuj ryż jaśminowy. Ponieważ ryż gotuje się ok 20 minut a ryba piecze 10. zacznij od wstawienia ryżu. 


1. Doradę opłucz , ponacinaj wzdłuż rybę. Posól i posyp grubo mielonym pieprzem. Do środka ryby włóż posiekany drobno koperek z solą i plaster cytryny.


2. Folię posmaruj olejem i zawiń rybę tak, aby nie wydostawało się powietrze z wewnątrz.
Piecz kilka minut.

3.  W tym czasie przygotuj sos winegret: 3 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos.

4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu.

Ja ugotowałam ryż cytrynowy! Fajnie smakuje