sobota, 30 czerwca 2012

Owocowa sałatka na upalny dzień

Składniki:

melon
truskawki
jagody
maliny
banan
2 łyżki syropu klonowego
Listki świeżej melisy




Przygotowanie:

Wymieszaj owoce , polej syropem klonowy, schłódź w lodówce.

Lekka wegetariańska sałatka z tofu po chińsku

Składniki:

opakowanie tofu naturalnego
2 pomidory
szczypiorek
piórka pora
opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego

Dressing:
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
mały kawałek świeżego startego imbiru ok łyżeczki
kilka kropel oleju sezamowego
szczypta cukru



Przygotowanie:


1. Tofu pokrój w 1 cm plastry, usmaż na oleju. Odsącz na papierowym ręczniczku.

2. W miseczce przygotuj dressing.

3. Ugotuj makaron.

4. Pomidora pokrój w plastry, połóż plastry tofu, polej dressingiem. Na środku połóż makaron i udekoruj piórkami pora.

piątek, 29 czerwca 2012

Beza Pavlova z kiwi i truskawkami



Moja pierwsza beza.


Składniki:

białka z 5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 mały serek mascarpone
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżka mielonych migdałów
150 ml śmietany kremówki
pół szklanki cukru pudru


Przygotowanie:

1. Białka ubij na sztywno z odrobiną soli, dodaj 1 i 1/2 szklanki cukru ubijaj na sztywno.

2. Wyłóż blachę pergaminem, rozłóż masę białkową na 2 okrągłe placki. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 140stopni ok 1,5 godziny. Jeśli dalej będzie mokre w środku zostaw w piekarniku, aż wyschnie i zrobi się twarda.

3. Kremówkę ubij na bitą śmietanę, dodaj pół szklanki cukru i esencję waniliową oraz migdały. W wersji dla dorosłych dodaj ulubiony alkohol (ja dałam Amaretto). Dadaj całość serka mascarpone. Wymieszaj krem.

4. Kiedy upieczony spód wystygnie posmaruj kremem wierzch i dekoruj owocami. Schłódź w lodówce jeśli zdążysz przed łasuchami.

Nie przykryłam drugim blatem kremu, bo zrobiłam taki sam z owocem granatu.


czwartek, 28 czerwca 2012

Brioche na śniadanie




Zawsze chciałam spróbować brioszki takiej naturalnej, upieczonej w domu. Ze sklepu pachniały chemicznie. Udało się. Jest bardzo smaczna.

Składniki:

2 szklanki mąki
1 opakowanie suchych drożdży
1/3 szklanki mleka
3 łyżki cukru trzcinowego
3/4 kostki masła
4 jaja
szczypta soli

Przygotowanie:

1. Podgrzej lekko mleko wsyp łyżeczkę cukru i drożdże oraz łyżkę mąki. Zamieszaj. Niech drożdże zaczną pracować.

2. Przesiej mąkę, dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego, wlej wyrośnięte drożdże.  Całość zacznij wyrabiać.

3. Dodaj 3 jaja (najlepiej nie z lodówki) i masło. Na początku dodaj tylko pół kostki, bo potem zobaczysz czy będzie taka potrzeba. Dodaj szczyptę soli.

4. Wyrabiaj teraz ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki.

5. Przełóż ciasto do dzieży wysmarowanej masłem lub olejem. Przykryj strecz folią.

6. Włóż do lodówki na 6-8 godzin.

7.Wyłóż ciasto na blat i formuj kulki. Mnie wyszło 12. Ciasto lepiło mi się do ręki ale załatwiłam to mocząc rękę za każdym razem w zimnej wodzie.

8. Wysmaruj formę masłem, ułóż kuleczki ciasta i pozostaw znów do wyrośnięcia.

9. Kiedy wyrosną zacznij piecz w 180 stopniach 30-40 minuty. Sprawdź patykiem czy są upieczone.



Japońska zupa z gryczanym makaronem i glonami wakame

Składniki:

2 osoby

1 i 1/2 wiązki makaronu gryczanego japońskiego
2 łyżki sosu sojowego jasnego
kilka kropel sosu rybnego
kilka kropel oleju sezamowego
1 cm świeżego imbiru
sezam do posypania
glony wakame
dymka, pieprz

Lekka japońska zupa

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron. Zahartuj. Odcedź.

2. W garnku na zupę odmierz 2 szklanki wody. Zagotuj. Dadaj sos sojowy, sos rybny i sok ze startego imbiru. Zagotuj chwile. Dodaj olej sezamowy.

3. Namocz ok 1 łyżeczki glonów wakame.

4. Wyłóż makaron, zalej zupą. Dodaj glony, posyp sezamem i dymką.


Zupa smakuje wyśmienicie, ma jednak morski zapach, kto lubi zakocha się w tej zupie.

środa, 27 czerwca 2012

Pierogi z soczewicą i pesto

Składniki:

Ciasto:


1 i 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mąki orkiszowej
pół łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłej wody
mąka do posypywania

Farsz:
 z przepisu na mini calzone z soczewicą

Pierogi z soczewicą



Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto, rozwałkuj.

2. Wytnij kółka. Połóż farsz. Zlep brzegi.


4. Gotuj w osolonej wodzie 2 -3 minuty po wypłynięciu pierogów na wierzch.


5. Podawaj z sosem pesto lub olejem z pestek dyni.




Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką

Składniki:

Ciasto:

1 i  1/2 szklanki mąki
pół szklanki mąki razowej (jeżeli nie masz to dodaj otrąb)
pół szklanki letniej wody
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
1/2 opakowani drożdży suszonych
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini

Farsz:

1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy
1 marchew
pół selera
1 korzeń pietruszki
1 cebula
1ząbek czosnku
sól
świeże listki tymianku lub suszonych ziół
2 lub 3 łyżki oliwy z oliwek

Mini calzone z 
soczewicą


Przygotowanie:

1. Zagnieć ciasto z podanych składników. Odstaw na pół godziny niech urośnie.

2. Ugotuj soczewicę do miękkości.Odcedź i wystudź.

3. Marchew seler i korzeń pietruszki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cebulę pokrój w kosteczkę.

4. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę a następnie dodawaj starte warzywa, smaż kilka minut.

5 . Dodaj ugotowaną soczewicę i wymieszaj dodając ząbek czosnku (sprasowany) i świeże listki tymianku.

6. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na ok 3-4 min. wytnij kółka i nałóż farsz. Następnie połóż kolejne kółko z ciasta i zlep brzegi.

7. Wierzch posmaruj białkiem i posyp czarnuszką.

8. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut.

Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi.

Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało.






wtorek, 26 czerwca 2012

Sałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego

Składniki:
2 osoby

1 woreczek ryżu naturalnego brązowego
kilka sztuk orzechów włoskich
2 łodygi selera naciowego
łyżka rodzynek
szczypiorek do posypania

Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini
sok z połówki cytryny
sól
1 łyżeczka miodu

 Sałatka z ryżu naturalnego i selera naciowego

Przygotowanie:

1. Ugotuj ryż
2. Orzechy upraż na suchej patelni
3. Pokrój selera naciowego w równe półksiężyce
4. Wymieszaj wszystkie składniki, polej dresingiem i posyp szczypiorkiem



poniedziałek, 25 czerwca 2012

Zupa krem marchewkowa z batatem i czarnuszką

Składniki:

na 4 osoby

4 spore marchewki
pół cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
ząbek czosnku
1 batat
czarnuszka
ziele lubczyku świeże
sól



Przygotowanie:

1. Cebulę pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, batata w dość dużą kostkę.

2. Na patelni rozgrzej olej dodaj cebulę, zeszklij. Dodaj marchew, podsmaż. Dodaj batata i mieszaj kilka minut.

3. Zalej 1,5 litra wrzącej wody. Dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie. Zblenduj do konsystencji kremu. Do gorącej zupy wciśnij czosnek.

4. Wsyp ziarna czarnuszki ok 1 łyżeczka. Posyp lubczykiem.


Ja posypuję jeszcze  pestkami dyni i słonecznika

niedziela, 24 czerwca 2012

Czarny ryż z grzybami

Składniki:

300 gr czarnego ryżu
1 cebula
1/2 szklanki białego wytrawnego wina
8 pieczarek (latem 30 dkg kurek)
pęczek natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek




Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj w osolonej wodzie około 18 minut.

2. Cebulę pokrój w kostkę a pieczarki w talarki.

3. Rozgrzej olej dodaj cebulę i posól aby się zeszkliła dodaj pieczarki i smaż jeszcze kilka minut.

4. Wlej wino, dodaj ugotowany ryż. Posól do smaku. Poczekaj, aż alkohol odparuje.

5. Wsyp natkę pietruszki i wymieszaj.

Czarny ryz z grzybami

Podawaj z gotowaną rybą, pieczoną cukinią lub krewetkami. Latem z kurkami.Kreuj podawanie.